Prezídium SČK protestuje proti udeleniu licencie firme Sanaplasma

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) - Prezídium Slovenského Červeného kríža (SČK) ostro protestuje proti udeleniu licencie súkromnej švajčiarskej spoločnosti na odber krvnej plazmy na Slovensku. Svoj nesúhlas s týmto krokom vyjadruje v liste ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej (nominantka Smeru-SD).

"Pôsobenie súkromnej švajčiarskej firmy Sanaplasma v podmienkach Slovenska považujeme za antihumánny čin, ktorý bezprostredne ohrozuje najcennejší kapitál našej nie blahobytom prekypujúcej spoločnosti," uvádza v liste prezidentka SČK Helena Kobzová. Ponúknuť 15 eur za plazmu, za hodnotu ktorú nie je možné vyčísliť, a lákať na to ľudí v čase odkázanosti, je podľa nej "hyenizmus modernej doby".

Zdôraznila, že medzi prvoradé úlohy Národných spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca patrí rozvíjanie pocitu spolupatričnosti v ľuďoch a zodpovednosti za osud iných. Prejavom najväčšej ľudskosti je podľa Kobzovej bezplatné darovanie krvi. O tom, že ľudskosť existuje, svedčí, ako tvrdí, vyše 200.000 bezplatných odberov ročne. "A to je vizitka SČK, Národnej transfúznej služby SR a hematologicko-transfuziologických oddelení nemocníc," dodala.

Vývoz krvnej plazmy do zahraničia umožnil firme Sanaplasma napriek nesúhlasu odborníkov exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Informovali o tom Hospodárske noviny. "Je to nebezpečný precedens. Keď nám Sanaplasma vezme darcovskú základňu, bude ohrozený dostatok krvných zásob na Slovensku," povedala pre noviny riaditeľka Národnej transfúznej služby Renáta Dundová. Na Slovensku je darcovstvo zo zákona bezplatné. Sanaplasma síce neplatí, podľa Dundovej rozdáva gastrolístky až v hodnote 15 eur.

Denník ďalej informoval, že podľa Uhliarika súkromná spoločnosť splnila všetky potrebné podmienky, preto nemohol jej žiadosť zamietnuť. "Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie v súlade so zákonom," povedal pre HN exminister zdravotníctva. Odborníci podľa denníka vývoz plazmy súkromnou firmou neodporučili.

Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podľa HN tvrdí, že nerozumie, ako mohol jej predchodca udeliť Sanaplasme povolenie. Či ho mieni zrušiť, nespresnila.

Na Slovensku sa doteraz plazma získavala od darcov z krvi odobratej na transfúznych staniciach. Len ak ju nedokázali využiť naše nemocnice na liečbu pacientov, putovala za hranice, kde sa z nej vyrábali lieky, informoval denník. Sanaplasma podľa neho zatiaľ žiadnu plazmu do zahraničia nevyviezla. Priestory určené výhradne na odber plazmy otvorila v polovici apríla v Košiciach. "Plazma, ktorú odoberáme, je základom na výrobu liečiv zachraňujúcich život ľuďom s poruchami krvotvorby, problémami s obranyschopnosťou alebo po kritických úrazoch," povedal HN konateľ spoločnosti Frank Matalewski.
 

Vyberte región